Doorgaan naar hoofdcontent

History of Electric Model Car Racing

Het boek History of Electric Model Car Racing in Britain behandelt de geschiedenis van het slotracen in competitie in Engeland vanaf de uitvinding van de slotcar.

Het boek is geschreven door Tony Cordon. De auteur heeft het allemaal meegemaakt en was zelfs kampioen in 1972 in het BSCRA Sports Car Championship. Toen Cordon 55 werd, ging hij in 2002 met pensioen en werd hij vrijwilliger (monteur) bij het Haynes International Motor Museum. De afgelopen jaren heeft hij tot in detail het slotracen in Engeland onderzocht. Dit boek is het resultaat van jaren van onderzoek.
Het voorwoord is geschreven door de Britse ontwerpen Gordon Murray die in het begin van de jaren zestig zelf een fanatiek slotracer was.

Het boek begint zoals het hoort met de oorsprong van het slotracen. Al in het begin van de jaren zestig werden er al racewedstrijden georganiseerd. De geschiedenis wordt chronologisch verteld. Daarna worden de verschillende soorten van competities behandeld en worden de overkoepelende organisaties (ECRA/BSCRA) met alle perikelen daarbij door de auteur smakelijk uiteen gezet. De afbeeldingen van racebanen ontbreken niet en de uitslagen van belangrijke evenementen worden ook vermeld. De prettige geschreven teksten worden ondersteund met relevante foto's en afbeeldingen. 

Ik kan erg genieten van de afbeeldingen uit de jaren zestig waarop slotracers en publiek staan. Zomaar een voorbeeld. Een 'top kop' is van Derek Cooper die in 1972 de GP National Trophy had gewonnen. Met cape en hoed poseert hij met een vioolkist in de hand. In de vioolkist zit geen viool of geweer, maar dat was zijn racekoffer.

Het boek heeft 200 pagina's en meer dan 260 foto's. De meeste foto's zijn zwart-wit, maar er is ook een kleurenkatern van 16 pagina's. De eerste oplage bestaat uit 1000 exemplaren. Het boek is te bestellen bij de auteur zelf, meer info: History of Electric Model Car Racing in Britain

Het is mijn wens dat een dergelijk boek ook gemaakt wordt over de geschiedenis van het slotracen in de Verenigde Staten. Ray Gardner (een Amerikaanse slotracer en ex-eigenaar van een commerciële racebaan) schreef enkele jaren geleden zijn memoires. Dat boek geeft een goed inzicht in het clubracen, maar was meer een persoonlijk relaas dan een historisch overzicht. Misschien dat het boek over de Britse historie een aanleiding is voor een Amerikaan om in de geschiedenis van het Amerikaanse clubracen te gaan wroeten.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Racebaan merk keuze

Op dit moment bestaan er vier grote merken die racebanen aanbieden van goede kwaliteit. De fabrikanten zijn Carrera, Ninco, Scalextric en SCX. Ik zet niet alleen de voor- en nadelen van de vier systemen op een rijtje, maar geeft ook adviezen over de aanschaf van een startset. Dit artikel is naast de algemene informatie vooral gericht op het analoge racen.

Algemene adviezen
Ga met het maken van de baankeuze niet over een nacht ijs. Maak jouw keuze weloverwogen. Baandelen koop je niet vaak. Aan een eenmaal gekozen merk zit je min of meer vast. Probeer de verschillende merken uit bij vrienden of je winkelier. Maak geen keuze gebaseerd op de modellen van een merk. Alle 1:32 schaalmodellen kunnen gebruikt worden op alle vier belangrijke racebaanmerken.

Zoek uit of jouw favoriete racebaanshop de accessoires levert van het merk dat je in de toekomst nodig hebt. Onderdelen van auto's of extra baandelen moeten probleemloos verkrijgbaar te zijn.

Koop de grootste startset die je kan veroorlove…

Eerste indruk Carrera Digital 132

Na ervaringen met Ninco, Scalextric, Carrera, Ninco Digitaal, hout en weer Ninco (analoog) ga ik nu weer met Carrera aan de slag. Ik heb besloten om (deels) over te stappen op Carrera Digital 132.

Eind juli heb ik bij Klaas Bos in Putten een partij Carrera baandelen gekocht. Met deze baandelen heb ik een baan uitgelegd op de vloer van mijn woonkamer. Het doel was om diverse analoog modellen te testen op de Carrara ondergrond (fase 1). De hernieuwde kennismaking beviel erg goed. Mijn NSR en Slot.it modellen en BRM auto's reden erg goed op de baanstukken van Carrera. Ik was vooral blij dat de BRM auto's, die overigens schaal 1:24 zijn, omdat ze erg prettig onder controle zijn te houden op de brede baanstukken van Carrera.


De vakantie brak aan en eigenlijk was ik pas van plan om in de maand september met fase 2 te beginnen. Fase 2 is het uitproberen van een startset Carrera Digital 132. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de tweede vakantiedag liep ik 'toevallig…

Op zoek naar een vaste baan?

Deze geweldige cartoon werd door Aart Kramer gemaakt en ingezonden. Meer over Aart kun je vinden op zijn website Kramera.nl.