Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuwe racebaan

Een maand of twee geleden besloot ik toch een permanente racebaan te maken, ondanks de beperkt ruimte die daarvoor momenteel heb.

De racebaan was snel gebouwd. Te snel. Na een paar weken vond ik dat ik te veel racebaandelen had gebruikt voor de ruimte. Daarnaast was de tafel niet stevig genoeg en was er geen plaats om scenery aan te brengen.

Daarom besloot ik de baan af te breken. Wat in twee dagen was gebouwd, was binnen een half uur afgebroken.


Daarna begon het ontwerpen van een nieuwe baan. Uren lang heb ik besteed aan het uitleggen op de grond van baanontwerpen. Uiteindelijk heb als uitgangspunt mijn racebaan Pleasuredome 4 genomen, maar vanwege het plaatsgebrek, is het nieuwe ontwerp een gekrompen versie.

Voor de tafel heb ik een framewerk gemaakt en de poten heb ik op wieltjes gezet.


Na een dagje bouwen stond de tafel.

De volgende werkdag heb ik gebruikt om de baan volledig te verzinken en om een boarding te maken.

De komende tijd ga ik de baankanten vastzetten, want het mdf ligt nu nog los. Bij de vorige baan had ik de baankanten gelijk vastgezet en bleek dat de het platic van Ninco in de verdrukking kwam. Er moet genoeg speling zijn, daar ga ik nu zeker voor zorgen.

Hier ben ik met mijn zoon de eerste rondjes aan het rijden.
Gisteravond heb ik een paar autootjes erbij gepakt om de baan te testen.

Wordt vervolgd.

Reacties

MarcStouten zei…
Mooi gedaan! Is constructie van tafelpoten stevig genoeg? Had daar twijfels over.
Anoniem zei…
Leuk dat je slotcars nu ook weer wat meters kunnen maken !
Ken je overigens de slotcar-blog https://www.facebook.com/slotnews ?
Zo ja ? Excuses voor mijn overbodige info.
Zo niet ? Erg leuke blog die minimaal dagelijks wordt ge-updated.
Grt. Maarten
Maarten bedankt voor de tip.

En Marc, voor de duidelijkheid. Op de foto zie je een grove proefopstelling hoe de poten onder de tafel moeten komen!
FRANK103 zei…
Een paar autootjes gepakt? Het zijn er een pietsje meer?
Het is iets meer, mag dat?
Anoniem zei…
Mooie layout, maar ik had een houten baan verwacht. Komt die er ook?
Ja anoniem, dat dacht ik ook... Maar helaas heb ik de conclusie moeten trekken dat ik geen geschikte ruimte heb om aan zo'n baan te bouwen (zoals een garage of zolderkamer). Mijn racebaan staat op een vide en daar heb ik ook de tafel gemaakt. Dat kan ik in een dagje doen en dan de rommel opruimen. Als ik ga frezen dan ben ik langer bezig en zit alles onder het stof. Deze baan beschouw ik zelf als een tussenstation omdat ik niet verwacht erg lang in het huidige huis te wonen. Ik wilde toch een baantje, vandaar dat ik mijn Ninco baanstukken uit het stof heb gehaald.

Populaire berichten van deze blog

Racebaan merk keuze

Op dit moment bestaan er vier grote merken die racebanen aanbieden van goede kwaliteit. De fabrikanten zijn Carrera, Ninco, Scalextric en SCX. Ik zet niet alleen de voor- en nadelen van de vier systemen op een rijtje, maar geeft ook adviezen over de aanschaf van een startset. Dit artikel is naast de algemene informatie vooral gericht op het analoge racen.

Algemene adviezen
Ga met het maken van de baankeuze niet over een nacht ijs. Maak jouw keuze weloverwogen. Baandelen koop je niet vaak. Aan een eenmaal gekozen merk zit je min of meer vast. Probeer de verschillende merken uit bij vrienden of je winkelier. Maak geen keuze gebaseerd op de modellen van een merk. Alle 1:32 schaalmodellen kunnen gebruikt worden op alle vier belangrijke racebaanmerken.

Zoek uit of jouw favoriete racebaanshop de accessoires levert van het merk dat je in de toekomst nodig hebt. Onderdelen van auto's of extra baandelen moeten probleemloos verkrijgbaar te zijn.

Koop de grootste startset die je kan veroorlove…

Eerste indruk Carrera Digital 132

Na ervaringen met Ninco, Scalextric, Carrera, Ninco Digitaal, hout en weer Ninco (analoog) ga ik nu weer met Carrera aan de slag. Ik heb besloten om (deels) over te stappen op Carrera Digital 132.

Eind juli heb ik bij Klaas Bos in Putten een partij Carrera baandelen gekocht. Met deze baandelen heb ik een baan uitgelegd op de vloer van mijn woonkamer. Het doel was om diverse analoog modellen te testen op de Carrara ondergrond (fase 1). De hernieuwde kennismaking beviel erg goed. Mijn NSR en Slot.it modellen en BRM auto's reden erg goed op de baanstukken van Carrera. Ik was vooral blij dat de BRM auto's, die overigens schaal 1:24 zijn, omdat ze erg prettig onder controle zijn te houden op de brede baanstukken van Carrera.


De vakantie brak aan en eigenlijk was ik pas van plan om in de maand september met fase 2 te beginnen. Fase 2 is het uitproberen van een startset Carrera Digital 132. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de tweede vakantiedag liep ik 'toevallig…

Op zoek naar een vaste baan?

Deze geweldige cartoon werd door Aart Kramer gemaakt en ingezonden. Meer over Aart kun je vinden op zijn website Kramera.nl.