woensdag 29 oktober 2014

De populariteit van het slotracen

Update Racebaaninfo.nl

In het artikel De populariteit van het slotracen behandel ik de roem van de racebaanhobby. Het verhaal begint met het hoogtepunt en het eindigt met de stand van nu, eigenlijk een dieptepunt. Wat kunnen wij doen om de hobby weer uit het slop te trekken?

Lees verder: De populariteit van het slotracen

 

4 opmerkingen:

MarcStouten zei

Lastige vraag. Deze hobby kost tijd en geld. Ook in moderne tijd wordt vermaak op andere manier ingevuld. Gaming op mobiel, tablets etc.

Anoniem zei

Ik zelf ben pas enkele jaren geleden ingestapt in deze hobby.
Mijn keus voor Carrera-digital brengt met zich mee dat ik niet mee kan praten over de andere merken.
Carrera Digital past in combinatie met een geavanceerd Race Managment Systeem ( in mijn geval Cockpit-XP) volgens mij zeker in deze tijd.
Er is voor elk wat wils: - aandacht voor de gedetailleerdheid van de modellen, - de snelheid en wegligging, - de scenery, - de historische correctheid, - de automatisering, - de competitie, - het verzamel aspect….. en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mijn schaal is 1/32 en ik heb daar gelukkig plaats voor.
Ik heb het idee dat veel van de huidige liefhebbers de laatste tijd richting schaal 1/24 gaan.
Om de hobby meer bereikbaar en interessant voor een grotere groep te maken zou juist de schaal 1/43 meer door-ontwikkeld moeten worden.
Als voor 1/43 nu ook dezelfde digitale mogelijkheden zouden bestaan als voor 1/32 en dan in combinatie met een serieus aanbod van goed gedetailleerde modellen in uitvoeringen die echt successen behaald hebben….. dan zie ik de toekomst van de slotcar-hobby veel beter in.
De schaal 1/43 is ook in statische “diecast” modellen veel beter verkrijgbaar, waardoor combinatie’s in scenery beter mogelijk zijn..
En waarom timmert ( verdorie) Carrera in Nederland niet meer aan de weg !

Ik wil nog wel even kwijt dat, naar mijn mening, sites zoals “Racebaaninfo” ed. van groot belang zijn voor “onze” hobby.

Maarten Circuit Weldaad

jan willem van capelleveen zei

Marc en Maarten bedankt voor de reacties.

Ik wil graag even reageren op de 1/43 opmerking.

In een interview met de direkteur van Ninco las ik dat hij vindt dat 1/43 geen hobbymateriaal is. Het is speelgoed en die mensen die dat gebruiken, worden geen hobbyisten. Maar ja, dat is zijn mening en hij (ninco) investeert niet in de maat. Ik krijg heel veel vragen over Carrera 1/43. Ik weet daar ook niets over en stuur deze mensen door naar enkele winkels.

De importeur van Carrera heeft niets met slotracen! Echt waar.

Natuurlijk, de merken zelf, zoals Carrera, Scalextric en Ninco zouden ook meer moeten doen aan de promotie. Maar ik loop allang genoeg mee in deze hobby om te weten dat we dat niet moeten verwachten. Er zijn winkeliers die hun nek uitstken, maar die hebben het denk ik, nu al moeilijk genoeg...

Ik denk overigens niet dat er veel overstappers zijn van 1:32 naar 1:24. 1:24 is een beperkt clubcircuit. Ik flirt wel met 1:24 met BRM, maar het 1:24 racen is een aparte tak van sport.

Ik ga op volle kracht door. Eens per week een nieuw artikel op mijn site. Ik hoop wel dat er meer lezers komen, want dan zijn er ook meer racers!

Anoniem zei

Nog even reageren….
Carrera heeft in 1/43 Carrera Go!!!. Dit is inderdaad wat je noemt: kinderspeelgoed.
Hier horen de “Loopings” thuis, de fel gekleurde baanstukken en de fantasie ¬voertuigen ( Mario Karts, Disney / Pixar cars ed.)

Carrera heeft echter ook Carrera 1/43 Digital.
Hier kunnen nu 3 auto’s tegelijkertijd rijden. Er is een Black Box er zijn digitale wissels en draadloze digitale speedcontrollers.
Carrera pakt echter niet door met dit systeem. Ik begrijp dat de huidige markt voorzichtig maakt, maar als je met een nieuwe produktgroep komt doe dat dan goed !

Geef Digital 1/43 een vergelijkbare functionaliteit als Digital 1/32.
Maak enkele en dubbele wissels niet meer in kleur rood of groen maar gewoon in zwart. Maak het mogelijk om met minimaal 4 auto’s tegelijkertijd te rijden. Maak mogelijkheden voor 2 Ghostcars. Maak ook voor deze schaal een Pitlane met tankfunctie. Ga praten met de makers van Cockpit-XP en zorg dat dit RMS ook op Carrera Digital 1/43 draait.

De benodigde ruimte kan bij 1/43toch ca.een kwart kleiner zijn dan bij 1/32
Bij onze modelspoor collega’s zijn er toch ook veel liefhebbers die zich toeleggen op spoor N 1/160.

De verschuivende populariteit van 1/32 auto-modellen naar 1/24 zie ik gebeuren op het Duitse Freeslotter-forum. Op dit forum zitten bijna alleen maar Carrera gebruikers die natuurlijk profiteren van de geschiktheid van de Carrera-baandelen voor 1/24.

Groeten,
Maarten -Circuit Weldaad-