Doorgaan naar hoofdcontent

3 tijdschriften uit de jaren 60

In de jaren zestig waren en een paar toonaangevende tijdschriften over slotracen. De belangrijkste drie zijn Model Car & Racing, Car Model en Model Car & Track. Deze drie bladen hebben bijgedragen aan het populariseren van het slotracen.

De eerste uitgave van Car Model werd gepubliceerd in 1962. De naam van de uitgever was OLR, dat is opgericht door Oscar Koveleski (van Autoworld), Bob McLoud (uitgever) en Jose Rodriquez. Car Model werd in het begin eens per twee maanden uitgegeven, maar dat veranderde naar een maandelijkse frequentie. ORL stopte in 1973 met het blad. James T. Emmott nam het over, maar moest de publicatie staken in juli 1974. Er werden 133 nummers gemaakt.

Model Car & Track verscheen in 1963 tijdens het begin van de slotcarrage. Elke maand publiceerde het blad informatie over racebaanauto's en racebaantoebehoren. De frequentie van uitgifte werd in 1964 gewijzigd van tweemaandelijks naar maandelijks. Er verschenen slechts 64 tijdschriften en  mede daardoor is het blad een verzamelobject voor racebaanliefhebbers met historisch besef.

De eerste uitgave van Model Car & Racing verscheen in 1966. Het was een heel goed tijschrift over slotcars. De artikelen waren zeer informatief. Bill Byshyn was de redacteur. Helaas verschenen er maar negen uitgaven: november 1966, januari, maart, mei, juli, september, november 1967 en januari en april 1968. Dit tijdschrift is een verzamelobject voor liefhebbers van slotcars uit de jaren zestig.Reacties

Populaire berichten van deze blog

Racebaan merk keuze

Op dit moment bestaan er vier grote merken die racebanen aanbieden van goede kwaliteit. De fabrikanten zijn Carrera, Ninco, Scalextric en SCX. Ik zet niet alleen de voor- en nadelen van de vier systemen op een rijtje, maar geeft ook adviezen over de aanschaf van een startset. Dit artikel is naast de algemene informatie vooral gericht op het analoge racen.

Algemene adviezen
Ga met het maken van de baankeuze niet over een nacht ijs. Maak jouw keuze weloverwogen. Baandelen koop je niet vaak. Aan een eenmaal gekozen merk zit je min of meer vast. Probeer de verschillende merken uit bij vrienden of je winkelier. Maak geen keuze gebaseerd op de modellen van een merk. Alle 1:32 schaalmodellen kunnen gebruikt worden op alle vier belangrijke racebaanmerken.

Zoek uit of jouw favoriete racebaanshop de accessoires levert van het merk dat je in de toekomst nodig hebt. Onderdelen van auto's of extra baandelen moeten probleemloos verkrijgbaar te zijn.

Koop de grootste startset die je kan veroorlove…

Eerste indruk Carrera Digital 132

Na ervaringen met Ninco, Scalextric, Carrera, Ninco Digitaal, hout en weer Ninco (analoog) ga ik nu weer met Carrera aan de slag. Ik heb besloten om (deels) over te stappen op Carrera Digital 132.

Eind juli heb ik bij Klaas Bos in Putten een partij Carrera baandelen gekocht. Met deze baandelen heb ik een baan uitgelegd op de vloer van mijn woonkamer. Het doel was om diverse analoog modellen te testen op de Carrara ondergrond (fase 1). De hernieuwde kennismaking beviel erg goed. Mijn NSR en Slot.it modellen en BRM auto's reden erg goed op de baanstukken van Carrera. Ik was vooral blij dat de BRM auto's, die overigens schaal 1:24 zijn, omdat ze erg prettig onder controle zijn te houden op de brede baanstukken van Carrera.


De vakantie brak aan en eigenlijk was ik pas van plan om in de maand september met fase 2 te beginnen. Fase 2 is het uitproberen van een startset Carrera Digital 132. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de tweede vakantiedag liep ik 'toevallig…

Op zoek naar een vaste baan?

Deze geweldige cartoon werd door Aart Kramer gemaakt en ingezonden. Meer over Aart kun je vinden op zijn website Kramera.nl.