woensdag 30 maart 2011

Pleasuredome HD

Eindelijk heb ik een filmpje van mijn racebaan gemaakt:
Welcome to the Pleasuredome HD.

maandag 28 maart 2011

Gekke racebaanIn een oud racebaanblad zag ik een racebaan staan met drie caroussels. Dat bracht mij op het idee om er eentje met vier te tekenen. Je ziet dat de racers staan te popelen om deze racebaan ingebruik te nemen.

zondag 27 maart 2011

Telemetrie 2
Vandaag heb ik nog even met het telemetriesysteem gereden. Eerst heb ik rondjes gereden (met de oortelefoon) en daarna de laptop opgestart om de gegevens over te seinen. Daarna kan het remmen en de andere trigger bewegingen worden afgelezen van de gekozen ronde(n), in dit geval de snelste (groene) ronde.

zaterdag 26 maart 2011

Telemetriesysteem Slot.it

Het telemetriesysteem van Slot.it bestaat uit twee onderdelen, die apart van elkaar aangeschaft kunnen worden. Er is een Telemetry Box om aan te sluiten op een snelheidsregelaar en een Track Interface, dat aangesloten moet worden op ‘track sensors’, bijvoorbeeld de baanteller (lichtbrug) van DS Racing.
Met deze twee onderdelen ben je in staat om de rondetijden achteraf via de computer af te lezen en gedurende de race af te luisteren, want op de Telemetry Box kun je een oortelefoon aansluiten waar de rondetijden mee worden doorgegeven. Ook is het mogelijk de telemetrie gegevens live (dus tijdens de race) te laten zien op je computer.Dit is geen handleiding, maar een slechts een uitleg over de werking van het telemetriesysteem van Slot.it. Een Engelstalige handleidingen zijn te verkrijgen via de website van Slot.it. Kijk in de download sectie van de fabrikant Slot.it. De fabrikant heeft er een alinea aan besteed om de gebruiker ervan te overtuigen dat het noodzakelijk is de handleiding goed door te nemen, omdat het anders onmogelijk volledig profijt te hebben van de functies van de producten.

Om volledig gebruik te kunnen maken van de telemetrie van Slot.it heb je dus drie apparaten nodig en programmatuur.
De hardware bestaat uit drie afzonderlijk te verkrijgen onderdelen. Ten eerste heb je natuurlijk en snelheidsregelaar nodig. In principe kun je een regelaar van een ander merk gebruiken, maar het is aan te raden om de SCP-1 te gebruiken van Slot.it, omdat deze hiervoor ontworpen is en daarmee kun je alle mogelijkheden van het systeem benutten.
De Telemetry Box sluit je aan op de regelaar en dat gebruik je om de rondetijden op te slaan en af te luisteren. Tevens gebruik je dit apparaatje om aan te sluiten op de computer om de data achteraf of tijdens de race af te lezen. De Telemetry box moet je aansluiten op de Track Interface, die op zijn beurt is aangesloten op de racebaan. Op de Track Interface is dus de lichtbrug en/of eventuele sectoren aangesloten, die de detentie doorgeven aan de Telemetry Box.

De software is gratis te downloaden van de site, kijk hiervoor in de sectie download van de website van Slot.it.

Op het eerste gezicht een ingewikkelde aaneenschakeling van hard- en software. Is het in de praktijk ook zo ingewikkeld of is dit slechts een kwestie van ‘door de bomen het bos niet meer zien’? In dit artikel hoop uit te kunnen leggen hoe de verschillende onderdelen gekoppeld moeten worden en wat het uiteindelijke resultaat is, maar eerst bespreek ik alle afzonderlijke onderdelen.

Telemetry Box
Wat kun je met de Telemetry Box van Slot.it?
Met de Telemetry Box kun je met of zonder SCP-regelaar de rondetijden vastleggen en opslaan op de computer. Het is ook mogelijk om via een oortelefoon de rondetijden te horen, want ze worden uitgesproken in de gewenste taal (acht opties, waaronder Engels en Duits, maar niet in het Nederlands).

In de verpakking tref je naast het rode doosje een kabel en een ‘quick start user manual’. De kabel kan gebruikt worden om de regelaar te verbinden met de Track Interface. De kabel moet wel op de cartridge van je SCP worden gesoldeerd. Niet moeilijk, slechts twee draadjes. Overigens hoef je de kabel niet te gebruiken, ook als je een regelaar van een ander merk gebruikt.

Knoppen en aansluitingen
Stekker USB type van box naar SCP-1 regelaar
Aan/Uit data geheugen
Aan/Uit weergave rondetijden
Volume
Power led
Multifunctie led
Audio Uit
MP3 player In
Dipswitch 1 2
USP poort pc aansluiting

Slot.it schrijft in de handleiding vooraf. De Telemetry Box is niet getest op dieren, omdat die de betekenis van ‘rondetijd’ niet begrijpen. Italiaanse humor. Wat mij betreft geeft dit aan dat de fabrikant met veel overgave aan dit product heeft gewerkt.

Functies Telemetry Box Slot.it
Afluisteren van rondetijden (meerdere talen, standaard is Engels).
Opslaan data rondetijden.
Verwijderen data.
Luisteren naar muziek terwijl u racet!
Downloaden data naar PC (gratis software via website van Slot.it).
Firmware uploaden in toekomst.

Sluit de Telemetry Box niet rechtstreeks aan op een computer. De USB stekker nodigt hier wellicht toe uit, maar daarvoor is deze niet geschikt. Je moet dus de aparte USB ingang gebruiken voor een niet meegeleverde kabel.

Wat doet de Track Interface van Slot.it van Slot.it?
Het is mogelijk om via ‘dead strips’ een verbinding te maken met de Track Interface, zodat de interface de ronden (en eventueel) tussentijden kan registreren. De eenvoudigste methode is om de teller van DS Racing te gebruiken in combinatie met een lichtbrug van het merk. Dit systeem gebruik ik.
De Interface geeft dus weer wanneer de auto over de finish gaat. Dat signaal wordt vertaald in tijd en doorgegeven aan de Telemetry Box, waarmee de data verder verwerkt wordt (opgeslagen en afluisteren, dan wel uploaden naar pc).
De verbinding met de PC of de SCP-1 van Slot.it gaat via een interface kabel. Er wordt per Interface één kabel meegeleverd.

In de verpakking zit naast het zwarte kastje, de Track Interface, twee kabels en een summiere handleiding. Een kabel kan gebruikt worden om de ‘Chrono’ van DS Racing aan te sluiten en de andere kabel is bedoeld om de gebruikte baan (slot 1 of 2, uitbreiding is op den duur mogelijk) te verbinden met de Telemetry Box.

Knoppen en aansluitingen
Ingang DS Chrono (brug) uit
Power led
Geel lampje signaal baan 1
Groen lampje signaal baan 2
Dip swithes deadstrips en brug
Stroom aansluiting 12 volt
Uitgang baan 1 signaal naar Telemetry Box
Uitgang baan 2 signaal naar (andere) Telemetry Box
6 aansluitingen t.b.v. dead strips
Ingang DS Chrono (brug) in

Als Track Interface aansluit op de brug van DS Racing en de interface doorkoppelt naar de chronometer van DS Racing, dan is het niet nodig de Track Interface apart te voeden.

Telemetry Box PC Interface (software)

De software van Slot.it is gratis. De programmatuur is te vinden in de download sectie van de website van de fabrikant. Het is geen tijdregistratiesysteem, dat laat Slot.it over aan andere partijen, maar het zorgt ervoor dat de data die geregistreerd is via de Telemetry Box afgelezen kan worden. Er zijn twee opties, namelijk ‘Postprocessing’ en ‘Live’. Je kunt dus achteraf of tijdens het racen gegevens uitlezen.
De Telemetry pagina geeft de alle informatie weer van de SCP regelaar. De Chrono pagina geeft de rondetijden weer.

De installatie van de software vereist drie handelingen. Eerst moet het programma TelBoxPCIntRunTime worden geïnstalleerd. Daarna het programma TelemetryBoxPCInterface. Vervolgens moet de driver worden geïnstalleerd. Dit blijkt een probleem. In eerste instantie was de driver niet te vinden. Door deze apart op te zoeken en op een aparte plaats te parkeren is de installatie uiteindelijk geslaagd. Vele malen moest de Windows computer opnieuw worden opgestart.
Slot.it is hiervan op de hoogte en dit probleem oplossen. De software bevindt zich nog in de beta-fase waardoor kleine ongemakken zich kunnen voortdoen.

De software werkt alleen met Windows 7 of XP. Vista wordt met nadruk van Slot.it, niet ondersteund.

Mijn bevindingen
De hardware was eenvoudig te installeren. Het was even opletten met de dip switches. Een van de switches moest ik omzetten, omdat ik de baan niet heb ingedeeld in sectoren. Opstelling was eenvoudig: Tussen de brug en de DS Racing lapcounter wordt het zwarte kastje, de Track Interface, geplaatst. Via de kabel van baan 1, die ik gebruikte voor de test, werd de Telemetry Box aangesloten. Een oortelefoon aangesloten en racen maar. Al snel hoorde ik de tijden door de oortjes. De tijden worden in het Engels doorgegeven, maar met de beperking tot twee decimalen. Bijvoorbeeld, ‘five sixty four’, 5,64.

Het is een bewuste keuze van de fabrikant om niet de duizendste weer te geven via de spraakmodus, maar het systeem registreert overigens wel de duizendste seconde en dat is af te lezen via de software.

Op het driverprobleempje na was de software eenvoudig te installeren. De handleidingen zijn duidelijk en gebruikersvriendelijk.

Om achteraf de tijden op te slaan op de computer moet je een extra USB kabel (AB kabel, ook wel printerkabel genoemd) hebben. Deze wordt niet bij de producten geleverd. De kabel sluit je aan op de speciale ingang van de Telemetry Box. De data wordt overgezet naar de computer.
Je kunt dan alle tijden aflezen die tijdens die sessie zijn geregistreerd. Daarnaast kun je de instellingen, remwerking etc. aflezen. Het is mogelijk twee rondetijden met elkaar te vergelijken en je zou ook nog de data en tijden van een andere racer kunnen vergelijken met jouw data.

Live telemetry
Om nog meer indruk te maken op je vrienden kun je de data live laten weergeven tijden een race. De SCP regelaar moet dan zijn aangesloten op de Telemetry Box met de witte ‘USB’ stekker. Daarnaast moet met de bijgeleverde kabel de SCP regelaar worden verbonden met de Track Interface. Hiervoor moet je twee draadjes op de cartridge van de regelaar solderen. Je hoeft niet erg technisch te zijn om dit te doen. Dat ik het kan, is het bewijs!
Daarnaast moet de eerder genoemde (niet meegeleverde) USB kabel van de PC worden aangesloten op de Telemetry Box. Door ook nog de hoofdtelefoon aan te sluiten op de Telemetry Box heb je al met al heel wat kabel aan je snelheidsregelaar hangen.
Maar, dan heb je ook wat. De bewegingen die je met de knoppen van de SCP maakt worden dan live weergegeven op het beeldscherm. Zelf heb je daar natuurlijk niets aan. Grafieken bekijken en slotracen laat zich slecht combineren. Je teamgenoot of coach kan wel kijken en zien of je constant presteert. Achteraf kun je de data weer aflezen.

Registratie
Opmerkelijk is dat ondanks het feit dat dezelfde lichtbrug op hetzelfde moment wordt gebruikt er toch verschillende tijden worden geregistreerd. De tijden van DS Racing en zoals ze in de ‘Chrono’ modus worden weergeven verschillen. Het verschil is slechts maximaal 0,011 seconden. Ik vind het buitengewoon jammer dat ze niet overeenkomen. Slot.it onderzoekt waar het probleem in zit, maar verdedigt zich door te melden dat als andere systemen gebruikt worden deze ook afwijkende tijden weer zullen geven. De ervaring leert dat deze zienswijze correct is. Daarnaast is het duidelijk dat het Telemetriesysteem geen software is om races mee te houden. Dat wil men wel aan andere ontwikkelaar overlaten.
Dit standpunt is te begrijpen, maar persoonlijk denk ik dat Slot.it hier een kans laat liggen. Door de Chrono pagina verder te ontwikkelen kan men een totaal pakket leveren.

Mooi, spannend en opwindend, zo kan ik het systeem samenvatten. Het is niet voor beginners natuurlijk, maar je hoeft ook geen nerd te zijn om plezier aan het systeem te beleven.

Ik hoop dat racebaanclubs in de toekomst het telemetriesysteem zullen faciliteren.

Met het telemetriesysteem van Slot.it is de technische ontwikkeling van de racebaanhobby naar een hoger niveau gebracht. Misschien te hoog?

donderdag 24 maart 2011

Federatie Thuis Slotracers

Het houtenbaanproject van Autobart herken je misschien van eerdere berichten. De digitale techniek van Ninco is gebruikt voor deze racebaan van hout. De naam voor het raceclubje is ook geniaal: Federatie Thuis Slotracers.Op de website van Slipstream vind je meer informatie over de 'federatie': FTS staat voor Federatie van Thuis Slotracers. Dat is een groepje SlipStream-leden met een eigen slotracebaantje thuis. Op gepaste tijden, bijvoorbeeld tussen kerst en oud en nieuw, worden er dan wedstrijdjes georganiseerd waar de clubleden en andere genodigden eens op een andere baan hun slotracevleugels kunnen uitslaan.

woensdag 23 maart 2011

Gangster rappers en slotcars

Af en toe kom je op het web leuke en inspirerende projecten tegen.Novaslot is een project van Dodgefan 'Cuda67', misschien ken je hem van de Slotfora. Novaslot wordt een stadswijk waar je in het echte leven je niet laat zien, zeker niet na zonsondergang.

maandag 21 maart 2011

Slot Car Fun Zone

Het is weer koffietijd (de hele dag door voor velen), daarom een surftip.

Slotcarfunzone is een website met veel slechte links, maar heeft toch enkele verborgen schatten voor slotracers met historisch besef. Covers van magazines en afbeeldingen van vintage slotcars zijn er volop te vinden. Het is wel even zoeken, maar dan heb je ook wat!

zondag 20 maart 2011

SLN Racebaanbeurs

De 37e internationale racebaanbeurs van de Scalextric Liefhebbers Nederland (SLN) wordt op zondag 27 maart 2011 gehouden in Dordrecht. De beurs is een samenwerkingsverband met de treinenbeurs.

Sporthal Reeland
Halmaheiraplein 35
3312 GH te Dordrecht

Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur

Traditiegetrouw zullen er weer veel nationale en internationale standhouders aanwezig zijn. Het is voor particulieren ook mogelijk een stand te huren. Kijk voor meer informatie op de website van de SLN.

zaterdag 19 maart 2011

PC Lap Counter

Veel racebaanclubs en thuisracers gebruiken het racemanagement systeem met de naam PC Lap Counter. Het systeem kan gebruikt worden in combinatie met groot aantal hardware systemen en heeft erg veel mogelijkheden met betrekking tot tijdwaarneming en het regelen van wedstrijden. Het systeem is geschikt voor analoog en digitaal slotracen.Via de website (www.pclapcounter.be) kun je een demoversie downloaden en uitproberen. Deze heeft natuurlijk beperkingen, omdat het systeem niet gratis is. De kosten van de software zijn vijftig Euro. Eén van de beperkingen is dat je niet meer dan 10 ronden kunt racen. Dit aantal is genoeg om te ontdekken of het systeem bij jou past. Als je positief oordeelt en het aan wilt schaffen, kun je online betalen (secure, bijvoorbeeld Visa of Paypal) en de registratiecode aanvragen. Binnen vier uur ontvang je een code. Let op: de registratiecode is gekoppeld aan de code die met de software is meegegeven. Als deze niet overeenstemt zal de registratie niet slagen. Bij mij ging het mis, maar een mailtje aan de info@pclapcounter.be en het probleem was binnen een uur opgelost.

PC Lap Counter is ontwikkeld door de Belg Guy Langenakens. Hij is dus via de email bereikbaar. Het is een Franstalige Belg, dus schrijf niet in de Nederlandse taal, maar in het Frans of Engels.

De website is overzichtelijk en geeft goede informatie over het systeem. Daarnaast is er een forum, waar vragen door de ontwikkelaar zelf worden beantwoord. Verder vind je daar veel tips, filmpjes en andere nuttige informatie over het systeem.

Wat kan PC Lap Counter?
Op de website van het programma staat een lange rij met specificaties. Om er enkele te noemen: racemanagement tot maximaal 32 sporen, weergave van aantal ronden, rondetijd, snelste ronde, achterstand in tijd en ronden, snelheid, stand wedstrijd en zoals gezegd, dit allemaal zowel digitaal als analoog.

PC Lap Counter werkt op computers met Windows XP, 2000, Vista en Windows 7. Het systeem is niet compatibel met Windows 98.Welke hardware systemen kunnen gebruikt worden?
PC Lap Counter is compatible met: Scalextric RMS (C8143),Scalextric Sport Digital, SCX digital, Ninco Digital, Carrera Digital 132, DS Racing (DS-030 , DS-300 and DS-200), alle detectoren via parallel poort (VRS, lap timer 2000), Phidget interface, K8000 kit van Velleman, webcam, AMB20 en AMBrc3 decoders, Trackmate interface, Racecontrol, I-Lap, Scorpius Wireless, Davic, Robitronic lap counter en TAG Heuer decoders.

Ontwikkelingen
Als je nu Ninco Digtaal hebt en je wilt PC LC gebruiken dan moet je het basisstation aanpassen. Vanaf basisstation 108 is (in de toekomst) alleen nog maar een kabel nodig.
Het Telemetriesysteem van Slot.it zal ook compatibel zijn met PC LC. Waardoor ‘fuel management’ ook analoog mogelijk is.PC Lap Counter op Pleasuredome
Ik heb PC Lap Counter gekoppeld aan het systeem van DS Racing. Eigenlijk wordt de lichtbrug gebruikt. Deze lichtbrug werkt natuurlijk alleen via rondeteller van DS Racing. De DS 200 stel ik in op 9999 ronden. Tijdens het racen gebruik ik deze teller dus verder niet. De bediening, het starten en stoppen van het racen, gaat dan via de computer. Natuurlijk moet de rondeteller van DS Racing worden gekoppeld aan de computer. Daarvoor moet een interface kabel gemaakt worden. De website geeft voor alle systemen duidelijk aan welke handelingen moeten worden verricht om de hardware gereed te maken.

Overigens is het wel mogelijk om de DS 200 gelijktijdig met PC LC te gebruiken. De tijden komen overeen, alleen is er een klein afrondingsverschil op het duizendste.

Racen met PC LC
Het systeem is handig als je met meerdere mensen racet. Ik heb een twee sporen racebaan en race geregeld met drie anderen. Als je de namen (en de foto’s van de racers en/of auto’s) hebt ingevoerd, kun je het systeem de heats laten genereren. Het generen is beïnvloedbaar als je daar behoefte aan hebt. Door op te geven hoe lang de race moet duren (bijvoorbeeld 30 ronden of 5 minuten) zijn de gegevens voor de race klaar. Via het toetsenbord is de race volledig te besturen. Via het scherm komen startlichten en na afloop van iedere heat kunnen er gegevens worden toegevoegd, zoals strafronden en bonuspunten. Het totaal wordt dan aangepast. Het is mogelijk tussenstanden te bekijken.

Statistieken
Het is mogelijk om de statistieken te bekijken. Rondetijden en alles wat daarbij komt kijken is beschikbaar en kan na behoeven worden weergegeven of opgeslagen.

Vergelijking met Ultimate Racer
Ik heb tevens Ultimate Racer 3.0 tot mijn beschikking. Dit is een gratis programma dat ook via DS Racing werkt. Het ‘racescherm’ en bediening van dat programma vind ik heel overzichtelijk en prettig te bedienen. Het opzetten van een competitie is eenvoudig. Een systeem voor puntentelling is wel mogelijk met UR30, maar wel zeer beperkt.Conclusie
Het vergt enige oefening om echt vertrouwd te raken met PC Lap Counter, ondanks het feit dat een ‘quick start’ mogelijk is. Met andere woorden, je hebt het programma snel aan de gang, maar het ‘fine tunen’ neemt de nodige tijd in beslag.
De voordelen van PC Lap Counter:
je kunt het gratis uitproberen;
veel informatie is beschikbaar;
veel gebruikers, dus veel ‘know-how’;
geschikt is voor veel systemen;
voldoende gebruikersvriendelijk;
wordt continue ontwikkeld;
programmeur bereikbaar voor informatie en problemen.

vrijdag 18 maart 2011

Racebaantijdschriften

Mijn favoriete tijdschrift over het slotracen, is het Duitse blad Car-On-Line. Dit tijdschrift wordt in maart al 20 jaar gemaakt door Alexander Ehl. Het blad verschijnt zes maal per jaar en behandelt alle facetten van het racen. Voor een kleine dertig Euro per jaar ben je helemaal op de hoogte. Meer info: Website COL.

donderdag 17 maart 2011

Boek over Fly Carmodel

Over het merk dat heel veel heeft betekend voor de racebaanscene is in Spanje een boek uitgegeven. Het boek heet 'FLY, un antes y un después en el slot'.De publicatie is verkrijgbaar via het Spaanse tijdschrift Mas Slot.

De uitgave (30 x 21 cm) telt 456 pagina 's en is voorzien van honderden kleurenfoto's van 'gewone' modellen, specials, colletors' items en allerlei toebehoren die door het merk door de jaren heen zijn geproduceerd.

woensdag 16 maart 2011

Jim Hunt Magazine

In de herhaling, een oproep om het Jim Hunt Magazine te lezen of door te bladeren. Deze online productie staat vol met reviews van slotcars. In nummer 20 staan ook foto's van een prachtige thuisbaan, Zoppotrummpodrom.

maandag 14 maart 2011

Slot.it Ford GT40

De komst van de Ford GT40 van Slot.it is vertraagd. Nog even (on)geduldig wachten. Zo te zien is het de moeite waard. Het lijkt me erg interessant dit model van Slot.it te vergelijken met de slotcar van NSR.No es Monaco...

Een update van het geweldige Monaco racebaanproject.

woensdag 9 maart 2011

Het Racebaanboek

Na het omzetten van de website Racebaaninfo.nl naar Racebaaninfo.blogspot.com heb ik veel emails ontvangen. Een groot aantal lezers vindt het jammer dat de algemene artikelen over het slotracen, racebanen en slotcars zijn verdwenen door het omzetten van de website naar de weblog. Dat bracht mij op het idee de informatieve artikelen te bundelen. Het resultaat is het Racebaanboek, een gratis download.

Het is mijn streven om het racebaanboek jaarlijks te actualiseren.

Ik stel het zeer op prijs als je tips, suggesties, correcties en andere reacties aan mij mailt. Het emailadres luidt racebaaninfo @ gmail.com.

Racebaaninfo.blogspot.com. De blog van Racebaaninfo.nl. JeeWee over slotcar en racebanen.

Het Racebaanboek is een gratis download (Pdf file) van meer dan 90 pagina's en is gericht op beginners en gevorderden die (nog) meer plezier en succes willen hebben met het racen en slotcars.

Het Racebaanboek van Racebaaninfo.nl. JeeWee over slotcar en racebanen.

Racebaanclubs

Sinds een par jaar bestaat er dit overzicht van Racebaanclubs in Nederland en Belgie. Correcties en aanvullingen zijn van harte welkom, mail me svp.


Voor een beter reslutaat kun je beter hier klikken, want dan wordt de kaart groter weergeven

dinsdag 8 maart 2011

Formula nul punt nul een

Formule 0,01 is een racebaanspelletje voor de Iphone/Ipod touch of Ipad. Al die spelletjes lijken op elkaar. Het voegt helaas weinig toe.

maandag 7 maart 2011

Spaanse racebaanblogs

Ik ben een hele grote fan van de Spaanse racebaanwebstrijdscene. In de kolom met links kun je dat ook zien. Een site die ik voorheen vaak bezocht, is na een paar jaar stilstand weer tot leven geworden: De SlotBrownBrothers. Een website die het bezoeken waard is, ook als je de Spaanse taal niet machtig bent.

Carrera Digitaal op hout

Op deze video zie je een houten racebaan met de techniek van Carrera Digitaal. Hieronder staat informatie over de racebaan. Bijzonder is, als je niet van baan wissels je zowel op de binnen, middelste als buitenbaan racet. Interessant concept!Informatie van 'Foodstick':
Well the track is in Des Moines Iowa.
Three lane routed MDF
Two lane changers
It is routed one long groove three laps long,so if you never lane change you run outside, inside, middle..over and over standard Carrera digital 1/32 track sliced and diced for the power,control, and switches.

zaterdag 5 maart 2011

Boeken over Slot Classic

Het eerste boek heeft de titel The tenth anniversary collector's guide. De uitgave verscheen in 2005. Een groot deel van de wereldbevolking kan kennis nemen van het merk Slot Classic, want de teksten zijn in drie talen weergegeven, te weten Duits, Engels en Spaans. In eerste instantie was het de bedoeling om een referentiegids te maken. Gaandeweg werd de brochure (tachtig pagina's) omgevormd tot een boek van honderdnegentig pagina's.De boeken zijn prachtige naslagwerken geworden voor de verzamelaars van Slot Classic modellen. De fabrikant Slot Classic heeft een ruime en vooral trouwe fanbase. Niet alleen de kopers van deze exclusieve slotcars zijn geïnteresseerd in deze boeken, maar ook liefhebbers van kwalitatief hoogstaande slotcars en verzamelaars van racebaanboeken zullen deze boeken aanschaffen.

In het eerste deel wordt vanzelfsprekend de eerste tien jaren van de firma behandeld. Deze periode kent pieken en dalen van het merk dat in 1995 werd opgericht door César Jiménez. Het eerste model dat het levenslicht zag, was de Pegaso Z-102 Touring. Er werden slechts 300 modellen gemaakt. Gedurende de jaren is het vakmanschap van César Jiménez toegenomen en werden de modellen steeds beter afgewerkt. De kant-en-klare modellen zijn moeilijk, zo niet onmogelijk, te vinden. Bij verzamelaars waar een bepaald model ontbreekt in de collectie is de enige kans een kit (bouwdoos) te kopen en zelf aan de slag te gaan. Overigens zijn bij enkele Nederlandse racebaanwinkels nog een paar modellen van Slot Classic verkrijgbaar.
Een verzamelaar van Slot Classic wordt het sowieso lastig gemaakt de collectie compleet te maken. Voor speciale door het merk gesponsorde evenementen werden modellen uitgebracht in zeer gelimiteerde uitgaven, variërend van 8 tot 50.

Als je een boek leest dat door een 'obsessieve' verzamelaar is geschreven, heb je het voordeel dat er inside informatie naar buiten komt. Alleen met een bijzonder contact van de schrijver met de producent maakt het mogelijk dat fouten van de maker worden erkend.
In het eerste boek staat het voorbeeld van een model dat bijna in de verkeerde kleur op de markt verscheen. Net op tijd kwam de fabrikant er achter dat de Ferrari 250 GT SWB niet rood maar blauw was. In het boek zij foto's gepubliceerd van het kapje in de verkeerde kleur.

Het tweede deel behandelt de hoogtijdagen van Slot Classic. Alle modellen zijn al uitverkocht voordat ze geproduceerd zijn. Eerst waren de modellen binnen enkele dagen op nadat ze op de website van het merk waren gezet. Omdat sommige vaste verzamelaars achter het net visten, is een abonnementen systeem opgezet. Het resultaat is dat alle 400 of 500 modellen standaard uitverkocht zijn. Slot Classic behoort daarmee op zijn manier tot één van de succesvolste slotcar fabrikanten.

De fotografie in de boeken is zeer goed verzorgd. Je kunt duidelijk zien dat daarvoor een professional is ingehuurd. De niet te vermijden 'saaie' productfoto's worden afgewisseld met foto's van modellen in fraaie diorama's.

Voor een overzicht van alle modellen kun je de website van slotclassic.com raadplegen.

Zoals gezegd hebben enkele winkels nog modellen van dit exclusieve merk in voorraad. Replica's met een oplage van 400/500 stuks kosten toch al gauw minimaal 215 euro. Het is mogelijk om voordeliger te genieten van deze modellen door de twee boeken aan te schaffen (Meer info: Slot Classic.com)).

Racen in Marrum

Bericht van Frankslot:

Beste Slotracers,
Op zondag 20 maart 2011 zal op de nieuwe Fleischmann baan van Racing Unlimited in Marrum de derde Classic Cup race van het winterseizoen 2010-2011 worden verreden. Alle classics kunnen weer het gevecht aan op deze mooie baan!
In zowel de Standaard klasse, de Touring klasse als Modified klasse zullen medailles te winnen zijn, verder is er een prijs voor de Best Rookie en Concours d'elegance.
Op de website www.FrankSlot.nl is zowel het reglement als de homologatielijst te downloaden.
Inschrijving voor deze race bedraagt € 6,- inclusief 1 paar handout banden.
De keuze is tussen Slotit P3 19x10 of Slotit P3 20x12 bandjes, gaarne bij inschrijving te vermelden.
Bij Racing Unlimited zal de kantine tijdens deze race geopend zijn, zodat de inwendige mens zich gedurende deze dag kan versterken.

Globaal zal de racedag er als volgt uitzien:
Baan open: 08.00 uur
Inschrijving+technische keuring: 10.30 uur
Begin race: 12.00 uur
Eind race: 16.30 uur
Prijsuitreiking: 17.00 uur

Enige wijziging en uitloop op het schema is altijd mogelijk.
Voor routebeschrijving zie: www.RacingUnlimited.nl
Let op: Gezien de 4 sporen baan is er plaats voor 24 rijders in totaal.

Met vriendelijke groet,
Frank Goyaerts

vrijdag 4 maart 2011

Fleischmannparadijs

Zoals zoveel herintreders ben ik ook begonnen als jonge jongen met een racebaan van Fleischmann. De interesse naar dit merk blijft aanwezig. Op de beurzen van de SLN ben ik regelmatig Egon van de Broek tegengekomen. Een man met een passie voor Fleischmann. Alles wat van Fleischmann te koop werd aangeboden, was een prooi voor Egon. Ook voorraden van de fabriek en winkeliers zijn naar hem overgegaan.

Enkele jaren geleden is Egon een website begonnen met de naam FleischmannParadijs. De site en winkel met een indrukwekkend assortiment is inmiddels overgegaan in handen van Peter van der Heijden.
Voor iedereen die onderdelen van Fleischmann nodig heeft of gewoon uit sentiment een kijkje wilt nemen, moet zijn bij het FleischmannParadijs.

donderdag 3 maart 2011

Miniracingclub

Onlangs heb ik twee racebaanclubs in Denemarken bezocht. Hier een korte impressie van de Ølstykke Mini Race club.
Ook deze Deense raceclub is in een school gevestigd (zie mijn bericht van 10 februari). Hier heb ik een betrekkelijk nieuwe Scalextric Sport racebaan aangetroffen. Scalextric is het enige merk waarvan je baandelen kunt kopen in Denemarken. Er zijn on-line-specialisten die modellen van NSR en Slot.it verkopen, maar daar houdt het ook mee op. De Deense Ninco importeur is dat alleen op papier. Als je iets van Ninco besteld, wordt het nooit geleverd, dat heb ik zelf ondervonden.

Vanzelfsprekend wordt hier alleen met 1/32 auto's gereden. Slot.it is de grote favoriet, maar ook bij deze Deense raceclug hebben ze een competitie met Clio's van NSR. Ik heb regelaars van Avant Slot, Slot.it en Carsteen gezien. De club bestaat uit een goede mix van jonge en oudere slotracers.

woensdag 2 maart 2011

Caipira Racing Autorama

Filmpje?
Caipira? Die zoeken we op...'Caipira is a Brazilian Portuguese term used to designate inhabitants of rural, remote areas of some Brazilian states—it refers to the people of lesser', aldus Wikipedia.. Klinkt interessant. Slotracen doen ze overal!

dinsdag 1 maart 2011

Krom chassis?

Als je problemen hebt met je auto, zoals stuiteren of de wielen de baan niet raken, dan is het chassis van de auto misschien krom. Op de website van Slot.it staat een instructie waarin wordt uitgelegd hoe je dit probleem kunt oplossen.

Doe precies wat er gezegd wordt, anders verniel je een chassis!