Doorgaan naar hoofdcontent

PC Lap Counter

Veel racebaanclubs en thuisracers gebruiken het racemanagement systeem met de naam PC Lap Counter. Het systeem kan gebruikt worden in combinatie met groot aantal hardware systemen en heeft erg veel mogelijkheden met betrekking tot tijdwaarneming en het regelen van wedstrijden. Het systeem is geschikt voor analoog en digitaal slotracen.Via de website (www.pclapcounter.be) kun je een demoversie downloaden en uitproberen. Deze heeft natuurlijk beperkingen, omdat het systeem niet gratis is. De kosten van de software zijn vijftig Euro. Eén van de beperkingen is dat je niet meer dan 10 ronden kunt racen. Dit aantal is genoeg om te ontdekken of het systeem bij jou past. Als je positief oordeelt en het aan wilt schaffen, kun je online betalen (secure, bijvoorbeeld Visa of Paypal) en de registratiecode aanvragen. Binnen vier uur ontvang je een code. Let op: de registratiecode is gekoppeld aan de code die met de software is meegegeven. Als deze niet overeenstemt zal de registratie niet slagen. Bij mij ging het mis, maar een mailtje aan de info@pclapcounter.be en het probleem was binnen een uur opgelost.

PC Lap Counter is ontwikkeld door de Belg Guy Langenakens. Hij is dus via de email bereikbaar. Het is een Franstalige Belg, dus schrijf niet in de Nederlandse taal, maar in het Frans of Engels.

De website is overzichtelijk en geeft goede informatie over het systeem. Daarnaast is er een forum, waar vragen door de ontwikkelaar zelf worden beantwoord. Verder vind je daar veel tips, filmpjes en andere nuttige informatie over het systeem.

Wat kan PC Lap Counter?
Op de website van het programma staat een lange rij met specificaties. Om er enkele te noemen: racemanagement tot maximaal 32 sporen, weergave van aantal ronden, rondetijd, snelste ronde, achterstand in tijd en ronden, snelheid, stand wedstrijd en zoals gezegd, dit allemaal zowel digitaal als analoog.

PC Lap Counter werkt op computers met Windows XP, 2000, Vista en Windows 7. Het systeem is niet compatibel met Windows 98.Welke hardware systemen kunnen gebruikt worden?
PC Lap Counter is compatible met: Scalextric RMS (C8143),Scalextric Sport Digital, SCX digital, Ninco Digital, Carrera Digital 132, DS Racing (DS-030 , DS-300 and DS-200), alle detectoren via parallel poort (VRS, lap timer 2000), Phidget interface, K8000 kit van Velleman, webcam, AMB20 en AMBrc3 decoders, Trackmate interface, Racecontrol, I-Lap, Scorpius Wireless, Davic, Robitronic lap counter en TAG Heuer decoders.

Ontwikkelingen
Als je nu Ninco Digtaal hebt en je wilt PC LC gebruiken dan moet je het basisstation aanpassen. Vanaf basisstation 108 is (in de toekomst) alleen nog maar een kabel nodig.
Het Telemetriesysteem van Slot.it zal ook compatibel zijn met PC LC. Waardoor ‘fuel management’ ook analoog mogelijk is.PC Lap Counter op Pleasuredome
Ik heb PC Lap Counter gekoppeld aan het systeem van DS Racing. Eigenlijk wordt de lichtbrug gebruikt. Deze lichtbrug werkt natuurlijk alleen via rondeteller van DS Racing. De DS 200 stel ik in op 9999 ronden. Tijdens het racen gebruik ik deze teller dus verder niet. De bediening, het starten en stoppen van het racen, gaat dan via de computer. Natuurlijk moet de rondeteller van DS Racing worden gekoppeld aan de computer. Daarvoor moet een interface kabel gemaakt worden. De website geeft voor alle systemen duidelijk aan welke handelingen moeten worden verricht om de hardware gereed te maken.

Overigens is het wel mogelijk om de DS 200 gelijktijdig met PC LC te gebruiken. De tijden komen overeen, alleen is er een klein afrondingsverschil op het duizendste.

Racen met PC LC
Het systeem is handig als je met meerdere mensen racet. Ik heb een twee sporen racebaan en race geregeld met drie anderen. Als je de namen (en de foto’s van de racers en/of auto’s) hebt ingevoerd, kun je het systeem de heats laten genereren. Het generen is beïnvloedbaar als je daar behoefte aan hebt. Door op te geven hoe lang de race moet duren (bijvoorbeeld 30 ronden of 5 minuten) zijn de gegevens voor de race klaar. Via het toetsenbord is de race volledig te besturen. Via het scherm komen startlichten en na afloop van iedere heat kunnen er gegevens worden toegevoegd, zoals strafronden en bonuspunten. Het totaal wordt dan aangepast. Het is mogelijk tussenstanden te bekijken.

Statistieken
Het is mogelijk om de statistieken te bekijken. Rondetijden en alles wat daarbij komt kijken is beschikbaar en kan na behoeven worden weergegeven of opgeslagen.

Vergelijking met Ultimate Racer
Ik heb tevens Ultimate Racer 3.0 tot mijn beschikking. Dit is een gratis programma dat ook via DS Racing werkt. Het ‘racescherm’ en bediening van dat programma vind ik heel overzichtelijk en prettig te bedienen. Het opzetten van een competitie is eenvoudig. Een systeem voor puntentelling is wel mogelijk met UR30, maar wel zeer beperkt.Conclusie
Het vergt enige oefening om echt vertrouwd te raken met PC Lap Counter, ondanks het feit dat een ‘quick start’ mogelijk is. Met andere woorden, je hebt het programma snel aan de gang, maar het ‘fine tunen’ neemt de nodige tijd in beslag.
De voordelen van PC Lap Counter:
je kunt het gratis uitproberen;
veel informatie is beschikbaar;
veel gebruikers, dus veel ‘know-how’;
geschikt is voor veel systemen;
voldoende gebruikersvriendelijk;
wordt continue ontwikkeld;
programmeur bereikbaar voor informatie en problemen.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Racebaan merk keuze

Op dit moment bestaan er vier grote merken die racebanen aanbieden van goede kwaliteit. De fabrikanten zijn Carrera, Ninco, Scalextric en SCX. Ik zet niet alleen de voor- en nadelen van de vier systemen op een rijtje, maar geeft ook adviezen over de aanschaf van een startset. Dit artikel is naast de algemene informatie vooral gericht op het analoge racen.

Algemene adviezen
Ga met het maken van de baankeuze niet over een nacht ijs. Maak jouw keuze weloverwogen. Baandelen koop je niet vaak. Aan een eenmaal gekozen merk zit je min of meer vast. Probeer de verschillende merken uit bij vrienden of je winkelier. Maak geen keuze gebaseerd op de modellen van een merk. Alle 1:32 schaalmodellen kunnen gebruikt worden op alle vier belangrijke racebaanmerken.

Zoek uit of jouw favoriete racebaanshop de accessoires levert van het merk dat je in de toekomst nodig hebt. Onderdelen van auto's of extra baandelen moeten probleemloos verkrijgbaar te zijn.

Koop de grootste startset die je kan veroorlove…

Eerste indruk Carrera Digital 132

Na ervaringen met Ninco, Scalextric, Carrera, Ninco Digitaal, hout en weer Ninco (analoog) ga ik nu weer met Carrera aan de slag. Ik heb besloten om (deels) over te stappen op Carrera Digital 132.

Eind juli heb ik bij Klaas Bos in Putten een partij Carrera baandelen gekocht. Met deze baandelen heb ik een baan uitgelegd op de vloer van mijn woonkamer. Het doel was om diverse analoog modellen te testen op de Carrara ondergrond (fase 1). De hernieuwde kennismaking beviel erg goed. Mijn NSR en Slot.it modellen en BRM auto's reden erg goed op de baanstukken van Carrera. Ik was vooral blij dat de BRM auto's, die overigens schaal 1:24 zijn, omdat ze erg prettig onder controle zijn te houden op de brede baanstukken van Carrera.


De vakantie brak aan en eigenlijk was ik pas van plan om in de maand september met fase 2 te beginnen. Fase 2 is het uitproberen van een startset Carrera Digital 132. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de tweede vakantiedag liep ik 'toevallig…

Op zoek naar een vaste baan?

Deze geweldige cartoon werd door Aart Kramer gemaakt en ingezonden. Meer over Aart kun je vinden op zijn website Kramera.nl.