Doorgaan naar hoofdcontent

The Scalextrc Handbook

Voor de televisie serie Toy Stories heeft Top Gear presentator James May zijn visie gegeven op bekend en tijdloos speelgoed, zoals Lego en modeltreinen. Ook heeft James May op geheel eigen wijze de racebaanhobby behandeld. In het boek 'Toy Stories' heeft de schrijver zijn belevenissen met het speelgoed opgetekend. The Scalextric Handbook stamt deels van dat boek.Als een Brit het heeft over de racebaan dan bedoelt hij Scalextric, en andersom. James begint het boekje met zijn eerste herinnering aan Scalextric. Nog steeds maken veel jongens in Engeland met Kerst kennis met de racebaan, als ze hun eerste Scalextric startset onder de boom vinden. Zo heeft James ook zijn racebaan gekregen. Hij was meteen een fan.

Verder behandelt de schrijver de geschiedenis van Scalextric en legt hij uit hoe de racebaan werkt. Het hoofdstukje over het ontwerpen van een slotcar is interessant. Van CAD data tot modelauto, zo wordt in het kort het onderwerp aangepakt. Toch aardig om te zien.

Het belangrijkste onderdeel van het boekje is een verslag van de race (het langste Scalextric circuit) op het legendarische Brooklands circuit. Op You Tube kun je fragmenten van het BBC-programma zien. Het boekje wordt afgesloten met race- en onderhoudstips.

The Scalextric Handbook is een leuk boekje over Scalextric, maar zelf geen ik een andere betekenis aan het woord handboek. Daarvoor is dit te vluchtig en te persoonlijk geschreven. De lijst met Scalextric modellen aan het einde van het boek, maakt dit boekje nog geen handboek.
Dit boekje is geen echte aanrader, wel een must voor racebaanboeken verzamelaars en liefhebbers van Scalextric. Het boekje wordt aangeboden bij enkele online boekverkopers.

James May is op televisie erg grappig en dat is hij in het boek ook, alleen komt zijn favoriete scheld/stopwoord niet in het racebaanboek voor.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Racebaan merk keuze

Op dit moment bestaan er vier grote merken die racebanen aanbieden van goede kwaliteit. De fabrikanten zijn Carrera, Ninco, Scalextric en SCX. Ik zet niet alleen de voor- en nadelen van de vier systemen op een rijtje, maar geeft ook adviezen over de aanschaf van een startset. Dit artikel is naast de algemene informatie vooral gericht op het analoge racen.

Algemene adviezen
Ga met het maken van de baankeuze niet over een nacht ijs. Maak jouw keuze weloverwogen. Baandelen koop je niet vaak. Aan een eenmaal gekozen merk zit je min of meer vast. Probeer de verschillende merken uit bij vrienden of je winkelier. Maak geen keuze gebaseerd op de modellen van een merk. Alle 1:32 schaalmodellen kunnen gebruikt worden op alle vier belangrijke racebaanmerken.

Zoek uit of jouw favoriete racebaanshop de accessoires levert van het merk dat je in de toekomst nodig hebt. Onderdelen van auto's of extra baandelen moeten probleemloos verkrijgbaar te zijn.

Koop de grootste startset die je kan veroorlove…

Eerste indruk Carrera Digital 132

Na ervaringen met Ninco, Scalextric, Carrera, Ninco Digitaal, hout en weer Ninco (analoog) ga ik nu weer met Carrera aan de slag. Ik heb besloten om (deels) over te stappen op Carrera Digital 132.

Eind juli heb ik bij Klaas Bos in Putten een partij Carrera baandelen gekocht. Met deze baandelen heb ik een baan uitgelegd op de vloer van mijn woonkamer. Het doel was om diverse analoog modellen te testen op de Carrara ondergrond (fase 1). De hernieuwde kennismaking beviel erg goed. Mijn NSR en Slot.it modellen en BRM auto's reden erg goed op de baanstukken van Carrera. Ik was vooral blij dat de BRM auto's, die overigens schaal 1:24 zijn, omdat ze erg prettig onder controle zijn te houden op de brede baanstukken van Carrera.


De vakantie brak aan en eigenlijk was ik pas van plan om in de maand september met fase 2 te beginnen. Fase 2 is het uitproberen van een startset Carrera Digital 132. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de tweede vakantiedag liep ik 'toevallig…

Op zoek naar een vaste baan?

Deze geweldige cartoon werd door Aart Kramer gemaakt en ingezonden. Meer over Aart kun je vinden op zijn website Kramera.nl.