dinsdag 8 februari 2011

The Scalextrc Handbook

Voor de televisie serie Toy Stories heeft Top Gear presentator James May zijn visie gegeven op bekend en tijdloos speelgoed, zoals Lego en modeltreinen. Ook heeft James May op geheel eigen wijze de racebaanhobby behandeld. In het boek 'Toy Stories' heeft de schrijver zijn belevenissen met het speelgoed opgetekend. The Scalextric Handbook stamt deels van dat boek.Als een Brit het heeft over de racebaan dan bedoelt hij Scalextric, en andersom. James begint het boekje met zijn eerste herinnering aan Scalextric. Nog steeds maken veel jongens in Engeland met Kerst kennis met de racebaan, als ze hun eerste Scalextric startset onder de boom vinden. Zo heeft James ook zijn racebaan gekregen. Hij was meteen een fan.

Verder behandelt de schrijver de geschiedenis van Scalextric en legt hij uit hoe de racebaan werkt. Het hoofdstukje over het ontwerpen van een slotcar is interessant. Van CAD data tot modelauto, zo wordt in het kort het onderwerp aangepakt. Toch aardig om te zien.

Het belangrijkste onderdeel van het boekje is een verslag van de race (het langste Scalextric circuit) op het legendarische Brooklands circuit. Op You Tube kun je fragmenten van het BBC-programma zien. Het boekje wordt afgesloten met race- en onderhoudstips.

The Scalextric Handbook is een leuk boekje over Scalextric, maar zelf geen ik een andere betekenis aan het woord handboek. Daarvoor is dit te vluchtig en te persoonlijk geschreven. De lijst met Scalextric modellen aan het einde van het boek, maakt dit boekje nog geen handboek.
Dit boekje is geen echte aanrader, wel een must voor racebaanboeken verzamelaars en liefhebbers van Scalextric. Het boekje wordt aangeboden bij enkele online boekverkopers.

James May is op televisie erg grappig en dat is hij in het boek ook, alleen komt zijn favoriete scheld/stopwoord niet in het racebaanboek voor.

Geen opmerkingen: