Doorgaan naar hoofdcontent

Racebaan merk keuze

Op dit moment bestaan er vier grote merken die racebanen aanbieden van goede kwaliteit. De fabrikanten zijn Carrera, Ninco, Scalextric en SCX. Ik zet niet alleen de voor- en nadelen van de vier systemen op een rijtje, maar geeft ook adviezen over de aanschaf van een startset. Dit artikel is naast de algemene informatie vooral gericht op het analoge racen.

Algemene adviezen
Ga met het maken van de baankeuze niet over een nacht ijs. Maak jouw keuze weloverwogen. Baandelen koop je niet vaak. Aan een eenmaal gekozen merk zit je min of meer vast. Probeer de verschillende merken uit bij vrienden of je winkelier. Maak geen keuze gebaseerd op de modellen van een merk. Alle 1:32 schaalmodellen kunnen gebruikt worden op alle vier belangrijke racebaanmerken.

Zoek uit of jouw favoriete racebaanshop de accessoires levert van het merk dat je in de toekomst nodig hebt. Onderdelen van auto's of extra baandelen moeten probleemloos verkrijgbaar te zijn.

Koop de grootste startset die je kan veroorloven of koop twee kleinere sets. In verhouding zijn onderdelen uit een startset goedkoper dan ze apart te kopen. Een ander voordeel kan zijn dat je reserve accessoires bij de hand hebt, zoals snelheidsregelaars.

Koop een set van goede kwaliteit. De kwaliteit van de grote merken (Carrera, Ninco, Scalextric en SCX) is buitengewoon goed. Goedkope sets uit warenhuizen verdienen het predicaat 'speelgoed' en hebben geen lange levensduur. Een set van de bekende merken geeft jarenlang speelplezier voor jong en oud!Carrera
De racebaan van Carrera is uit te breiden tot acht sporen. De spoordiepte is 7 millimeter. De afstand tussen de sporen is 99 millimeter en de breedte van de baanstukken is 198 millimeter. Baankanten zijn beschikbaar. Carrera is een Duits merkt en maakt dit baantype sinds 1967. De structuur van het baanoppervlak is redelijk glad. De baanstukken van Carrera zijn de breedste die beschikbaar zijn en daarvoor zeer geschikt voor auto van de schaal 1 op 24. Carrera is het enige merk dat modellen aanbiedt van de twee schalen 1:32 en 1:24. Carrera is zeer populair bij onze oosterburen en in de Verenigde Staten.

Plus: breedte van de baan; grote variëteit aan baanstukken; eenvoudig in gebruik; stevig; te combineren met Carrera Digitaal.
Min: door de breedte is in verhouding tot andere merken meer ruimte nodig. Bevestiging vangrail niet prettig om aan te brengen.

Ninco
De baan van Ninco is uit te breiden tot acht sporen. De spoordiepte is 6,5 millimeter. De afstand tussen de sporen is 90 millimeter. De breedte van de baanstukken is 180 millimeter. Ninco biedt baankanten aan. Ninco is al sinds 1993 actief maar produceert de baanstukken vanaf 1998. De structuur van wegdek is de ruwste dat beschikbaar is. Ninco heeft een grote variëteit aan baanstukken in het assortiment. Zo kun je een rally baan maken met speciale licht bruine (Raid) baandelen of een winterse racebaan met witte baanstukken.

Plus: grote variëteit aan baandelen en racebaantoebehoren; goede kwaliteit regelaars; stevig; betrouwbaar; zeer goede prijs/kwaliteit verhouding; te combineren met Ninco Digitaal.
Min: sommige mensen vinden het baanoppervlak te ruw; kleuren van baankanten niet realistisch, maar zijn voor alle bochten beschikbaar.

Scalextric Sport
Scalextric Sport is uit te breiden tot acht sporen. De spoordiepte is zes millimeter. De afstand tussen de sporen is 78 millimeter en de breedte van de baandelen is 156 millimeter. Baankanten zijn beschikbaar, maar niet voor alle bochten. Scalextric is gevestigd in Engeland, maar de modellen en racebanen worden geproduceerd in China. Het baantype Sport wordt sinds 2002 gemaakt. Sport is de opvolger van het classic type, dat meer dan veertig jaar is gemaakt. Scalextric is een van de bekendste racebaanmerken. Het wegdek van de baanstukken is zeer glad.

Plus: eenvoudig te monteren; zeer goede kwaliteit; veel accessoires; te combineren met Scalextric Digitaal.
Min: sommige mensen vinden het baanoppervlak te glad; smalle baan.

SCX
Ook de racebaan van SCX is uit te breiden tot acht sporen. De diepte van het spoor is vijf millimeter. De afstand tussen sporen is 78 millimeter. De breedte van de baan is 156 millimeter. Baankanten zijn beschikbaar. De racebaanset van SCX worden gemaakt in Spanje. SCX wordt in Spanje verkocht onder de naam Scalextric en is daar zeer populair. De baanstukken zijn gelijk aan de klassieke baandelen van het Engelse Scalextric. De structuur van het baanoppervlak is gemiddeld, tussen glad en ruw.

Plus: veel verschillende baandelen en accessoires; compatibel met Scalextric Classic.
Min: smalle baandelen; kleuren van accessoires zijn niet realistisch, niet te combineren met SCX Digitaal.

Op de websites van de merken of racebaanwinkels vind je informatie over de verschillende merken.

Wat is jouw favoriete racebaanmerk en waarom?

Reacties

rhslotracing zei…
Volgens mij kun je met Ninco tegenwoordig met 10 auto's naast elkaar rijden.
Ninco heeft namelijk als enige 5 typen bochten.
Verder vind ik de blog een prima vervanger voor je website, blijf hier mee doorgaan.
sportieve groet, slotracer65
JeeWee zei…
Klopt helemaal. Ninco is uit te breiden tot 10 sporen. Bedankt voor de aanvulling.
Finger2 zei…
Hout lijkt me het mooiste, kan waarschijnlijk ook meer sporen aan als 10, de variatie qua bochten is enorm, de enige beperking dit je hebt is je eigen fantasie en de ruimte.

Top site JW ga zo door!
Ben zei…
Kunnen digitale auto's ook op een analopge, dus op een gewoon baan rijden?

Populaire berichten van deze blog

Eerste indruk Carrera Digital 132

Na ervaringen met Ninco, Scalextric, Carrera, Ninco Digitaal, hout en weer Ninco (analoog) ga ik nu weer met Carrera aan de slag. Ik heb besloten om (deels) over te stappen op Carrera Digital 132.

Eind juli heb ik bij Klaas Bos in Putten een partij Carrera baandelen gekocht. Met deze baandelen heb ik een baan uitgelegd op de vloer van mijn woonkamer. Het doel was om diverse analoog modellen te testen op de Carrara ondergrond (fase 1). De hernieuwde kennismaking beviel erg goed. Mijn NSR en Slot.it modellen en BRM auto's reden erg goed op de baanstukken van Carrera. Ik was vooral blij dat de BRM auto's, die overigens schaal 1:24 zijn, omdat ze erg prettig onder controle zijn te houden op de brede baanstukken van Carrera.


De vakantie brak aan en eigenlijk was ik pas van plan om in de maand september met fase 2 te beginnen. Fase 2 is het uitproberen van een startset Carrera Digital 132. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op de tweede vakantiedag liep ik 'toevallig…

Op zoek naar een vaste baan?

Deze geweldige cartoon werd door Aart Kramer gemaakt en ingezonden. Meer over Aart kun je vinden op zijn website Kramera.nl.